Omdat een klep verkeerd zat, is vervuild water in het wedstrijdzwembad van Vie Kerkrade gestroomd. De bedoeling is dat dit vervuilde water in het riool belandde. Medewerkers dirigeerden de aanwezige zwemmers snel uit het water. Het bad bleef de hele maandag dicht. Het doelgroepbad was wel open.
Rob Schulpen, teamleider zwembadzaken van Vie, vertelde op L1 Radio dat het water zwart kleurde door de koolstoflaag die op de filters zit. "Die koolstof heeft een zwarte kleur en daardoor ontstaat het zwart in het water. We moeten eerst het water reinigen voordat we weer open kunnen. Er zijn geen gevaren voor de bezoekers geweest."
Per 1 januari 2024 gelden voor zwembaden strengere eisen wat betreft de water- en luchtkwaliteit. Eurofins C-mark, onderzoeks- en adviesbureau in waterveiligheid meldt: "In plaats van voorschriften die bepalen welke middelen een zwembad moet gebruiken, stelt de wetgever einddoelen waar een zwembad aan moet voldoen om hygiënisch en betrouwbaar zwemwater aan te bieden. Een zwembad heeft per 1 januari een grotere zorgplicht: zij moeten ervoor zorgen dat het water en de lucht in een gesloten ruimte niet schadelijk zijn voor de gezondheid van de bezoekers."
De overheid verplicht een zwembad bijvoorbeeld dagelijks te meten op vrij chloor, gebonden chloor, zuurgraad en doorzicht. Eurofins C-mark: "Dat gebeurt binnen een half uur voor openstelling van het zwembad en minstens een keer tijdens de tweede helft van de openstelling. Als niet wordt voldaan aan diverse kwaliteitseisen, moet het bad onmiddellijk sluiten en mag pas weer open als uit metingen blijkt dat het probleem is opgelost."