PARKSTAD - Gemeente Heerlen en de samenwerkingspartners van de maatschappelijke opvang in Parkstad hebben een verbeterplan opgesteld om de opvang van dak- en thuislozen te verbeteren. Door als gemeente per persoon precies in kaart te brengen wat de begeleidingsbehoefte is, optimaliseren we de toegang tot de maatschappelijke opvang en versterken we de door- en uitstroom. Ook krijgen we meer inzicht in wat voor soort opvang nodig is.
Als centrumgemeente is Heerlen verantwoordelijk voor het bieden van maatschappelijke opvang in Parkstad. Hiervoor werken we samen met diverse partijen, zoals Levanto, Leger des Heils en Credohuis Parkstad. Zij bieden een breed scala aan opvangmogelijkheden, waaronder algemene opvang, opvang voor zorgmijders, jongerenopvang, kleinschalige jongerenopvang, moeder-kindopvang en vrouwenopvang.
Onderzoek en knelpunten
In 2020 is Heerlen aan de slag gegaan met het verbeteren van de kwaliteit van de opvang in Parkstad. Dit heeft geleid tot kwalitatief betere huisvesting: geen slaapzalen meer, maar eigen kamers voor cliënten, met als doel minder overlast, sneller herstel en een snellere doorstroom naar zelfstandig wonen. Zo is de Dag- en Nachtopvang (DNO) verplaatst van De Klomp naar Het Gasthuis en de jongerenopvang van Mijnzicht naar Putgraaf.
Daarnaast hebben we verspreid over Parkstad gewone woningen die we inzetten voor dak- en thuislozen die zelfredzaam zijn. Met deze verbeterslagen hebben we kwalitatieve hoogwaardige opvang gerealiseerd. Toch constateren we enkele knelpunten in de opvang, zoals het ontbreken van een flexibele schil van opvangplekken, een (landelijke) stijgende vraag naar bedden en het stagneren van de uitstroom van cliënten vanwege een oplopende schaarste aan zelfstandige woningen. Deze knelpunten hebben geleid tot een verdiepend onderzoek naar mogelijkheden voor verbetering.
Resultaten en aanpak
Uit het onderzoek blijkt dat wij vooroplopen in de wijze waarop wij de huisvesting hebben gerealiseerd. Voor een groot deel voorziet dit in de behoefte van onze cliënten waardoor er minder sprake is van recidive. De volgende stap is om een nog scherper beeld te krijgen van de diverse doelgroepen die gebruik maken van de opvang. Door opvang individueel toe te kennen kunnen we maatwerk leveren en op den duur ons aanbod nog beter afstemmen op de vraag.
Om (direct) knelpunten op te vangen zetten we in op het volgende:
- Gemeente gaat, in samenwerking met opvangaanbieders, de begeleidingsbehoefte bepalen wanneer iemand zich meldt voor opvang;
- Tijdelijke huisvesting wanneer dat nodig is;
- Nog specialistischere GGZ expertise inzetten om mensen met psychische kwetsbaarheid met onbegrepen gedrag beter te kunnen begeleiden;
- De mogelijkheid tot mentale ondersteuning voor cliënten;
- De verbouwing van opvanglocatie Heugderlicht tot Shelter 045 in Landgraaf, waardoor er 12 extra bedden beschikbaar zijn gekomen.
De financiering van de opvangaanbieders blijft ongewijzigd. Zij ontvangen via een lumpsum-subsidie de middelen om hun taken uit te voeren. We zijn trots op de kwaliteit van de maatschappelijke opvang in Parkstad, maar we gaan niet achterover leunen. We spelen in op maatschappelijke ontwikkelingen.
Steeds meer mensen raken in de knel en hebben hulp nodig. Met onze samenwerkingspartners blijven we de opvang door ontwikkelen zodat we goede zorg kunnen blijven bieden in Parkstad.