Nieuwe cijfers van het CBS, geanalyseerd door gezondheidsplatform Voeding en Fitness, onthullen dat de gemeente Horst aan de Maas de Limburgse gemeente is met de gezondste bevolking. Zowel mentaal als fysiek staat men er hier het best voor. Aan de andere kant staat de gemeente Heerlen, waar de gezondheidsstatus van de inwoners minder gunstig is.
Vooral ernstig overgewicht, langdurige ziekte en roken komt hier veel meer voor dan in de rest van Limburg. Marvin Grouw van Voeding en Fitness waarschuwt ervoor dat de verschillen de komende jaren mogelijk alleen nog maar groter worden.
In de gemeente Horst aan de Maas beoordeelt bijna 75 procent van de inwoners hun gezondheid als 'goed' tot 'zeer goed'. Dat is nog iets meer dan in Eijsden-Margraten, waar ook bijna driekwart van de inwoners in goede gezondheid zegt te verkeren. In Heerlen, dat onderaan de lijst staat, gaat het om 57,3 procent, net iets minder dan in Brunssum (59,5 procent).
Meeste overgewicht in Brunssum, Kerkrade ‘rookgemeente’
De slechtere gezondheid van Heerlenaren kan grotendeels verklaard worden door het percentage inwoners met ernstig overgewicht. Ruim 24 procent van de Heerlenaren valt in de categorie ‘obesitas’. In Brunssum ligt dit getal met 25,6 procent nog iets hoger. Verder valt op dat in de gemeenten Kerkrade, Venlo, Maastricht en Heerlen meer dan 20 procent van de inwoners rookt. Inwoners van Mook en Middelaar roken daarentegen het minst (10,2 procent), terwijl ook ernstig overgewicht hier het minst voorkomt (12,7 procent).
Grootste drinkers in Maastricht
Maastricht is dan weer de gemeente met het hoogste percentage overmatige drinkers. Gezien het aantal studenten is dat geen grote verrassing. In deze gemeente drinkt 10,1 procent van de mensen te veel. Dat wil zeggen: mannen drinken meer dan 21 glazen per week, vrouwen minimaal 14. Inwoners van Landgraaf, Simpelveld en Kerkrade kunnen juist het best maat houden. Hier drinkt net iets meer dan 4 procent van de inwoners te veel.
Venlonaren bewegen het meest
Waar overgewicht in Venlo dus bovengemiddeld vaak voorkomt, springt de gemeente er ook op een positieve manier uit: bijna de helft van de inwoners (49,1 procent) voldoet aan de beweegrichtlijn van het RIVM, wat betekent dat ze wekelijks minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen, verdeeld over meerdere dagen. Ook Mook en Middelaar en Maastricht scoren goed op dit vlak. Inwoners van Kerkrade bewegen daarentegen het minst.
Gezondheidsspecialist Marvin Grouw van Voeding en Fitness merkt op dat er mogelijk een toenemende kloof ontstaat tussen 'gezondere' en 'minder gezonde' gemeenten. Een eerder FNV-onderzoek dit jaar onthulde dat 40 procent van de mensen medische zorg vermijdt uit angst voor hoge kosten. In de lijst op voeding-en-fitness.nl is het mogelijk de gemeenten per onderwerp te sorteren.